Η Αργυρούπολη - η γνωστή αρχαία Λάππα.

Η Αργυρούπολη, γνωστή ως αρχαία Λάππα, είναι ένα παραδοσιακό χωριό 30 χλμ περίπου ΝΔ του Ρεθύμνου σε υψόμετρο περίπου 260 μέτρων. Σε όλα τα γύρω χωριά υπάρχουν στοιχεία και ίχνη αρχαίου και νεώτερου πολιτισμού, ρωμαϊκής, ενετικής και βυζαντινής περιόδου αντίστοιχα.

Ιστορικές αναδρομές.

Ιστορικές αναφορές για την αρχαία Λάππα προκύπτουν από τον Πόλεμο της Λύττου (220 π.Χ.) και τον Πρώτο Κρητικό Πόλεμο (205 π.Χ. έως 200 π.Χ.), κατά τον οποίο υπέστη κακουχίες από τους Ρωμαίους αν και ανακατασκευάστηκε από τον Οκταβιανό, καθώς οι κάτοικοι τον βοήθησαν ενάντια στον Μάρκο Αντώνιο, με αποτέλεσμα να τους παραχωρηθούν προνόμια πόλης-κράτους, όπως το δικό τους νόμισμα.

Αργότερα, κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, η πόλη ονομαζόταν Στίμπολις, δηλαδή «στην πολή», στη συνέχεια μετονομαστηκε σε Αργυρούπολη.

χαρτης αργυρουπολη

Η Αργυρούπολη σήμερα.

Το χωριό περιβάλλεται από μικρούς θησαυρούς αρχαίων ανασκαμμένων τμημάτων καθώς και από γνωρίσματα φυσικής ομορφιάς και λατρείας, επευφημώντας
την περιοχή για την ζωντανή της ιστορία. Οι Πηγές της Αγίας Δύναμης παρακινούν τον επισκέπτη να ξεκουραστεί από την διαδρομή και να θαυμάσει το τοπίο, την νεκρόπολη και στοιχεία της φύσης μίας άλλης εποχής.
Η θρησκευτική παράδοση διαφαίνεται μέσα από τις βυζαντινές εκκλησίες που υπάρχουν στην περιοχή όπως o ναός των Πέντε Παρθένων, ναός ιδιαίτερης λαμπρότητας και ευλάβειας για τους ντόπιους λόγω του αγιάσματος που εκβάλλεται, συμβολίζοντας ευλογία και προστασίας καθώς και οι ναοί της Παναγίας, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Νικολάου.